Bel me terug

Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug.

Zaanse houten huizen

Groene houten huizen kenmerken de Zaanstreek. De streek is internationaal bekend geworden door de Zaanse Schans en het gemeentehuis van Zaanstad. De uitstraling van de huizen wordt bepaald door de kleur, de vorm en de gevel.

ZAANS GROEN

Zaanse huizen zijn geverfd in Zaans groen. De meningen over de precieze verfkleur lopen sterk uiteen. Er zijn vele tinten groen te zien in de Zaanstreek. Op de Zaanse Schans zijn de huizen vooral donkergroen, ter onderstreping van de ouderdom ervan. De deur en vensterpartijen worden daarentegen in contrasterende kleuren zoals wit, geverfd. Het komt ook andersom voor: een donkergroene deur bij een licht grijs huis. Echter: Zaans groen vind je altijd terug. 

VORM

De Zaanse houtbouw wordt grotendeels bepaald door de kenmerkende verhouding 3 : 4 : 5. Het dak, de muren, deuren, kozijnen, maar ook de roetjes in de ramen, alles is gemaakt in diezelfde verhouding. Een hoek van 53,13 graden zie je veel terug Dit straalt eenvoud en rust uit.

GEVELTYPE

Ook de gevel van een Zaans huis, zorgt voor haar kenmerkende uitstraling. De voor- en achtergevel volgen traditioneel de vorm van de dakspanten. Ze lopen uit in een punt. Wie een huis van rechthoekige bakstenen heeft, zal sneller voor een trapgevel kiezen. Een andere mogelijkheid is de tuitgevel. Daarnaast zijn er nog vele vormen van gevels mogelijk die het huis groter doen lijken.

WIL JE EEN ZAANS PAND RESTAUREREN OF VERBOUWEN?

Timmerfabriek Visser is specialist in Zaanse houtbouw en kan adviseren over de juiste verhoudingen, verfkleur en type gevel die het beste bij het huis past. Neem voor een goed advies contact met ons op via 075 6177984.