Veelgestelde vragen


Ik wil hardhouten kozijnen zodat ik weinig onderhoud heb. Wat is daarbij het verschil tussen Mahonie en Meranti?

Bij de keuze voor houten kozijnen in uw woning zijn belangrijke aspecten de detaillering, houtkeuze, keuze van de afwerking en onderhoud. Bij het toepassen van hout is de keuze voor de juiste houtsoort erg belangrijk. Voor het verkrijgen van een lange levensduur zijn onder andere de volgende zaken van belang:

  • Een goed ontwerp en goede detaillering, zodat er geen of slechts geringe aantasting plaatsvindt;
  • Afstemming van de natuurlijke duurzaamheid van de gekozen houtsoort op de toepassing en op de gewenste levensduur;
  • Verwerking van het hout door een houtbe- of verwerker met voldoende kennis over de specifieke eigenschappen van de houtsoort;
  • De afwerking van het hout is in overeenstemming met de toepassing en detaillering, zodat het hout goed wordt beschermd tegen klimaat invloeden en zodat minimale vochtbelasting optreedt.

Afhankelijk van de toepassing, adviseren wij voor buiten kozijnen in de meeste gevallen Mahonie (Sapeli of Sipo) in plaats van Meranti hout. Uit onze ervaring blijkt dat Mahonie een meer constante kwaliteit heeft. Dit is ook af te leiden uit de duurzaamheidsklasse. 

Mahonie heeft volgens de EN 350-2 een duurzaamheidsklasse 2, Meranti kan variëren van een duurzaamheidsklasse tussen de 2 en 4 (beperkt duurzaam tot duurzaam). Uit onze praktijk blijkt ook dat de oppervlakteafwerking van Mahonie beter is, waardoor het schilderwerk er strakker uit komt te zien.

Laat u goed adviseren bij het ontwerp, detaillering en houtsoortkeuze van uw kozijnen om maximaal van uw kozijnen te kunnen genieten. Neem voor goed advies contact met ons op.

Ik wil dat mijn buitendeur beveiligd wordt met een meerpuntsslot. Wat is het verschil tussen een krukbediend en cilinderbediend meerpuntsslot?

In de meeste nieuwe woningen worden standaard deuren met een meerpuntssluiting gemonteerd. Dit verlaagt het inbraakrisico aanzienlijk.

De werking van een meerpuntsslot
Een meerpuntsslot wordt door één cilinder aangestuurd. Er vallen tegelijk twee of drie grendels in het slot, in het midden, onder en/of boven in de deur. Het verschil tussen een gewoon slot en een meerpuntssluiting zit in de grendels die boven en onder het slot zijn aangebracht. Bij het op slot draaien van de deur, kantelen de grendels naar buiten en haken zich vast in het kozijn. De deur wordt hierdoor altijd stevig in het tochtrubber getrokken en kan niet kromtrekken of tochten. Een meerpuntsslot kan op twee verschillende manieren bediend worden.

Cilinderbediend meerpuntsslot
Met een cilinderbediend meerpuntsslot draai je de deur open of dicht met een sleutel zoals u gewend bent. Een cilinderbediend slot wordt veelal toegepast bij voordeuren van woningen.

Krukbediend meerpuntsslot
Bij een krukbediend meerpuntsslot worden, door de kruk omhoog te bewegen, de schoten uitgezet of ingetrokken. Vervolgens kan met één draaibeweging van de sleutel de deur worden vergrendeld. De deur kan weer worden geopend door het slot met de sleutel te ontgrendelen en vervolgens met de kruk te openen. De deur kan vervolgens als loopdeur worden gebruikt. Een krukbediend slot wordt veelal toegepast bij terrasdeuren, balkondeuren, achterdeuren en bergingsdeuren.

Laat u goed adviseren
Bij het kiezen van een deur is het verstandig direct het beslag erbij te kiezen. De vorm en het materiaal draagt bij aan het karakter van de deur. Wanneer de keuze van tevoren is gemaakt, kunnen wij alle inkrozingen infrezen en schroefgaten voorboren. Dat bespaart werk en zorgt voor een mooie afwerking.

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden bij een meerpuntssluiting bij de keuze van uw deur. Neem voor goed advies contact met ons op.

Ik ga de ramen van mijn huis vervangen. Wanneer is gelaagd glas in het raam aan te bevelen en wat is het verschil met gehard glas?

Bij de keuze van het glas voor uw woning kijkt u naar de plek in het huis waar het glas komt en het gebruik van het raam of de deur. Gewoon glas, wat iedereen in huis heeft, geeft bij het breken daarvan scherpe punten waaraan je je kunt snijden. Gehard en gelaagd glas zijn beide veiligheidsbeglazing om de scherpe punten bij het breken van het glas te voorkomen. Gehard en gelaagd glas hebben beide verschillende eigenschappen.

Gehard glas
Gehard glas is glas dat een thermische behandeling heeft ondergaan om de breuksterkte te verhogen. Het glas wordt tot ca. 650°C verhit en vervolgens door gestuwde koude lucht afgekoeld. Door de snelle afkoeling krimpen de oppervlakten en worden ze sneller hard dan de kern. Als de kern ook is afgekoeld en samen is getrokken oefent dit trekspanningen uit op de beide oppervlakten. Zo ontstaat er een blijvende drukspanning. Gehard glas kan niet meer gesneden of bewerkt worden.

Door de hoge drukspanning zal het glas wanneer het beschadigd wordt, in tal van scherpe stukjes uiteen vallen. Gehard glas mag daarom niet worden toegepast bij balustrades, relingen of andere ramen waar het risico groot is dat iemand door de beglazing valt. Gehard glas wordt bijvoorbeeld wel in glazen deuren of scheidingwanden gebruikt.
Ons advies is om ook voor deze toepassing gelaagd glas te gebruiken. Zeker wanneer er in deze ruimte kinderen of dieren spelen die onverwachts in aanraking kunnen komen met het glas.

Gelaagd glas
In de volksmond wordt er ook wel gesproken over veiligheidsglas, dit is hetzelfde als gelaagd glas. Dit wordt vanwege zijn samenstelling ook wel sandwichglas genoemd. Gelaagd glas is opgebouwd uit twee of meer glasbladen met plastic tussenlagen. Wanneer het glas breekt, worden de scherven door de plastic tussenlaag vastgehouden. De glasscherven blijven als het ware aan de plastic tussenlaag "kleven". Vooral in situaties met glas laag bij de grond in combinatie met spelende kinderen biedt gelaagd glas zekerheid, omdat de kans op letsel veel kleiner is. 

Gelaagd glas is er in diverse uitvoeringen. Inbraakvertragend, antidiefstal en kogelwerend zijn een aantal extra beveiligingsmogelijkheden van gelaagd glas. Ook HR++ isolatieglas waarmee u de warmte in huis haalt en houdt, is mogelijk in gelaagd glas uitvoering. Laat u goed adviseren over de mogelijkheden van beglazing bij de keuze voor uw raam of deur. Neem voor goed advies contact met ons op.

Ik wil mijn oude Zaanse huis gaan verbouwen. Waar moet ik bij het moderniseren op letten, zodat de Zaanse uitstraling behouden blijft?

De Zaanse groene houten huizen kenmerken de Zaanstreek. De typische Zaanse gevels zijn internationaal bekend geworden door de Zaanse Schans en het gemeentehuis van Zaanstad. Wilt u de kenmerken van een Zaans huis bewaren, dan moet er aandacht besteed worden aan de kleur, verhoudingen en vorm van de gevel.

Zaans groen
De kleur van het houtwerk is een belangrijk onderdeel van de uitstraling. De meningen over de precieze Zaanse groene verfkleur lopen sterk uiteen. Er zijn vele kleuren groen terug te zien in de Zaanstreek. Op de Zaanse Schans zijn alle huizen vooral donkergroen, ter onderstreping van de ouderdom. De deur en vensterpartijen worden daarentegen in contracterende kleuren geverft zoals bijvoorbeeld wit. Het komt ook andersom voor, met een donker groene deur en een licht grijs huis. Meerdere varianties zijn mogelijk, maar Zaans groen vind je altijd terug in het huis.

Verhoudingen
De Zaanse houtbouw word grotendeels bepaald door de kenmerkende verhouding 3:4:5. Het dak, de muren, deuren, kozijnen, maar ook de roetjes in de ramen, alles is gemaakt aan de hand van dezelfde verhouding. Hierdoor komt de hoek van 53,13veel terug. Door deze terugkerende verhouding straalt alles eenvoud en rust uit. Dit is een belangrijk kenmerk van de Zaanse houtbouw.

Geveltype
De voor- en achtergevel volgen traditioneel de vorm van de dakspanten. Ze lopen dus uit in een punt. In de houtbouw is dat natuurlijk geen probleem, maar wie een huis in rechthoekige bakstenen heeft zal sneller voor een trapgevel kiezen. Een tussenoplossing is de tuitgevel. Daarnaast zijn er nog vele vormen van gevels mogelijk die het huis groter doen lijken.

Laat je goed adviseren
Timmerfabriek Visser is een specialist in Zaanse houtbouw en kunt u adviseren over de juiste verhoudingen, kleur en type gevel die het beste bij u en uw huis past. Neem voor goed advies contact met ons op.

Onze klanten
   (4,5 / 5) 26 beoordelingen
    (5 / 5)
goed
House Energetics Lees meer