Bel me terug

Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug.

Welk hout is geschikt voor buiten?

Hout is een erg mooi materiaal om te gebruiken voor terrassen, tuinhuisjes, de schutting en andere projecten in de tuin. Niet elk houtsoort is geschikt voor een lang leven buiten en kan dus niet gebruikt worden om mee te bouwen. Welk hout is wel geschikt voor buiten?

Hout is een erg mooi materiaal om te gebruiken voor terrassen, tuinhuisjes, de schutting en andere projecten in de tuin. Niet elk houtsoort is geschikt voor een lang leven buiten en kan dus niet gebruikt worden om mee te bouwen. Welk hout is wel geschikt voor buiten? Er wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van hardhout in de tuin. Hardhout is zeer sterk, heeft doorgaans een tropische afkomst en is ideaal voor schuttingen en beschoeiingen. Wij hebben de drie belangrijkste zaken voor u op een rij gezet voor het kiezen van het juiste soort hardhout.

 

Toepassing

De toepassing is een grote factor in het bepalen van een houtsoort. Wilt u een schutting maken? Dan zijn Indonesisch Bankirai, Braziliaans Ipe hout en Zuid Amerikaans Garapa hout zeer geschikt. Bent u van plan om een beschoeiing aan het water maken? Dan zijn hardhoutsoorten als Angelim, Azobe en Vermelho aan te raden.

 

Duurzaamheidsklasse

Voor hardhouten palen die in de grond gaan of worden gebruikt voor vlonderterrassen die als het ware op de grond liggen, is het extra belangrijk om te gaan voor duurzaamheid. Azobe en Angelim Vemelho zijn hardhoutsoorten die erg goed gedijen in de grond en op andere vochtige plaatsen. Daarom worden deze houtsoorten gekenmerkt met duurzaamheidsklasse 1.

Let goed op de duurzaamheidsklasse van het hout, want dit zegt erg veel over de levensduur. Waar een plank met duurzaamheidsklasse 3 zo’n 10 jaar mee gaat, is dat bij duurzaamheidsklasse 1 25 jaar of langer.

 

Kwaliteit en werking

Goedkope houtsoorten hebben vaak veel houtwerking. Met werking wordt bedoelt dat het hout krimpt en uitzet bij temperatuur en vochtverschillen. Als u in de tuin een huisje of vlonder gaat bouwen wilt u zo min mogelijk last hebben van de werking. Neem een ruime tussenruimte van 10mm als u toch gebruik maakt van minder sterke houtsoorten.

Bij duurdere hardhoutsoorten is de werking daarentegen minimaal. Gebruik bij een plank die 145mm breed is een tussenruimte van 7-8 mm.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over welke houtsoorten geschikt zijn om buiten mee te bouwen of heeft u andere vragen die te maken hebben met timmerwerk? Neem dan contact met ons op door gebruik te maken van het contactformulier of door te bellen naar 075 – 6177984.