Bel me terug

Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug.

Hout impregneren

Overweegt u om een tuinhuis, overkapping, veranda of iets anders van hout aan te schaffen? Dan bent u vast weleens het begrip ‘impregneren’ tegen gekomen. Wat is impregneren nou eigenlijk en waarom is dit nodig?

Wat is impregneren?

Impregneren is het doordringen van een materiaal met een andere stof. Het is een techniek waarbij materiaal waterafstotend, schimmelwerend, graffitiwerend of andere eigenschappen kan worden geven. Het uiteindelijke doel van impregneren is het verlengen van de levensduur van het product/materiaal.

Hoe wordt hout geïmpregneerd

Ook hout kan worden geïmpregneerd. Dit kan op drie verschillende manieren worden gedaan.

  1. Druk impregneren

Druk impregneren is een techniek waarbij het hout in een grote ketel wordt gedaan. Na het sluiten van de ketel wordt deze gevuld met een speciaal impregneermiddel en wordt er druk op de ketel gezet (9,5 bar).

Het impregneermiddel wordt in het hout geperst waardoor het in een paar lagen van het hout trekt. Elke keer wanneer er druk op de ketel wordt toegepast zakt de druk in ketel een stukje en zorgt de pomp weer dat de druk op niveau komt. Dit wordt een paar keer herhaald tot de druk niet meer zakt, dit betekent dat het impregneermiddel diep genoeg in het hout is ingetrokken en dus goed geïmpregneerd is.

  1. Dompeltechniek

Bij de dompeltechniek wordt het hout ondergedompeld in een groot bad vol met impregneermiddel waardoor het impregneermiddel in het hout intrekt. Deze manier is een stuk wel een stuk minder betrouwbaar dan het druk impregneren omdat daarbij het impregneermiddel echt in het hout wordt geperst. Ook is het vochtgehalte van het hout bij de dompeltechniek erg belangrijk. Des te meer vocht er in het hout zit (vers hout zit meestal meer vocht in) des te slechter het impregneermiddel wordt opgenomen door het hout omdat er al vocht in zit.

  1. Zelf impregneren

Het is ook mogelijk om zelf het hout te impregneren met speciaal middel. Vaak kan dit met een roller of een kwast. Houd er wel rekening mee dat het zelf impregneren van hout een tijdrovende klus is en u er dus wel een tijdje mee bezig bent.

Onderhoud geïmpregneerd hout

Na het impregneren moet het hout wel goed onderhouden worden, zodat het zolang mogelijk mee gaat.  Hieronder ziet u een schema hoe het hout moet worden gecontroleerd en onderhouden moet worden.

Impregneermethode

Onderhoud

Schilderen

Druk geïmpregneerd

Onderzijde af en toe
met schoonmaken met veger

Niet nodig,
is wel mogelijk

Dompel geïmpregneerd

Jaarlijkse controle en
onderhoud verflaag

Ja, binnen 1 - 2 jaar

Zelf impregneren

Jaarlijkse controle en
onderhoud verflaag

Hangt van het impregneermiddel af

 

Timmerfabriek Visser gebruikt alleen het beste hout voor projecten. Wij streven ernaar om hout te gebruiken dat zo lang mogelijk mee gaat. Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van timmerwerken van hout en welk hout wij daarvoor gebruiken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 075-6177984.