Bel me terug

Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug.

Hardhouten kozijnsoorten en duurzaamheid

Gaat u uw huidige kozijnen vervangen of heeft u nog geen kozijnen uitgekozen voor uw nieuwbouwwoning? Wilt u graag meer informatie over de verschillende soorten hardhout en de bijbehorende duurzaamheidsklassen? Lees dan snel verder!

De term hardhout komt van de Engelse benaming ‘hardwood’; hiermee wordt loofhout bedoeld. Veel mensen denken dat hardhout altijd hard is, maar dit is niet altijd het geval. Er zijn verschillende soorten hardhout, allen met verschillende duurzaamheidsklassen. De duurzaamheidklasse van hout geeft inzicht in de verwachte levensduur van het hout. Hoe lager het cijfer van de klasse, hoe langer het hout meegaat. Zo is de duurzaamheidsklasse 1 zeer duurzaam en wordt de levensduur ingeschat op meer dan 25 jaar. Duurzaamheidsklasse 5 is niet duurzaam en heeft een geschatte levensduur van minder dan 5 jaar. Sommige houtsoorten vallen in meerdere duurzaamheidscategorieën, dit komt bijvoorbeeld omdat de herkomst van de bomen ook invloed heeft op de duurzaamheidsklasse.

Hardhouten kozijnen soorten

Gaat u uw huidige kozijnen vervangen of heeft u nog geen kozijnen uitgekozen voor uw nieuwbouwwoning? Wilt u graag meer informatie over de verschillende soorten hardhout en de bijbehorende duurzaamheidsklassen? Lees dan snel verder!

Meranti (Duurzaamheidsklasse 2-4)

Meranti houten kozijnen zijn een veelgebruikte soort. Kiest u voor houten kozijnen van Meranti dan adviseren wij om deze eerst te verven; zo verlengt u namelijk de levensduur van de kozijnen.

 

Mahonie (Duurzaamheidsklasse 2-3)

Houten kozijnen van mahoniehout worden veel gebruikt in duurdere woningen. De luxe uitstraling van deze houtsoort maakt de woning helemaal af. De authentieke roodbruine kleur van mahoniehout wordt vaak behouden, de kozijnen worden dan enkel afgelakt om de duurzaamheid te verhogen.

 

Merbau (Duurzaamheidsklasse 2)

Merbau kozijnen zijn een van de meest voorkomende typen harthouten kozijnen. De kleur van merbau hardhout varieert van geel tot donkerbruin. Kozijnen van deze houtsoort worden vaak ontvet omdat het anders kunnen gaan ‘bloeden’ wanneer het in aanraking komt met bijvoorbeeld water.

 

Eiken (Duurzaamheidsklasse 2)

Kozijnen van eikenhout worden vaak gekozen vanwege de sterkte van het hout. Ook is deze houtsoort gemakkelijk te bewerken. De kleur van een eikenhouten kozijn kan variëren van geel tot donkerbruin.

 

Afzelia (Duurzaamheidsklasse 1)

Kiest u voor kozijnen van afzelia, dan kiest u voor kwaliteit: afzelia kozijnen zijn vermaakt uit een extreem sterkte houtsoort. Afzelia houten kozijnen vallen in de categorie van de duurdere houtsoorten, maar hebben een uiterst goede duurzaamheid en kunnen dus erg lang mee! Afzelia is goed bestand tegen vocht en droogte.