Bel me terug

Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug.

Grondverf, wat is het en wanneer gebruik je het

Schilderen is meer dan een laagje verf op een oppervlakte aanbrengen. Voor een goed eindresultaat is een combinatie van goede techniek en de juiste productkennis nodig. Het is belangrijk dat dat er veel aandacht aan de materialen en producten die nodig zijn te besteden. Eén daarvan is grondverf.

Wat is grondverf?

Een grondverf, ofwel primer, is een verzamelnaam van een aantal verfproducten die dienen als hechtinglaagje tussen de ondergrond en de lakverf. Het dient als een basis voor de rest van het schilderwerk. Door eerst een laag grondverf aan te brengen voorkomt u niet alleen dat de verf en vocht in het hout kunnen trekken, het zorgt er ook voor dat de volgende laag verf mooi strak en egaal wordt. Uiteindelijk hoeft u dan ook minder lagen normale verf aan te brengen.

Wanneer gebruik je grondverf?

Grondverf gebruik je op kaal hout dat dekkend geschilderd moet worden, denk aan bijvoorbeeld een voordeur. Ook als deze deur al is geschilderd maar het hout in slechte staat is, brengt u een laag grondverf aan. Wilt u onbehandeld kunststof behandelen? Hiervoor bestaat speciale kunststof grondverf. De belangrijkste reden om grondverf aan te brengen op kunststof en metaal is om hechting te creëren met de volgende laag verf.

Ook wanneer u verf op waterbasis wilt gebruiken op een object wat in terpentine houdende verf is gezet, is het belangrijk dat u grondverf gebruikt. Zo voorkomt u onthechting tussen de ondergrond en de verf.

Wanneer gebruik je geen grondverf?

Wanneer hout of kunststof al eerder is geschilderd en nog in goede staat is, hoeft er geen basis grondlaag aangebracht te worden. Ook lakjes met een transparante afwerking hebben geen grondverf nodig, dan is het niet meer transparant. Ook hout dat met een beitsachtig product wordt gefinisht, heeft geen grondverf nodig.

Andere eigenschappen van grondverf

Naast de hechtende, egaliserende functie beschikt grondverf ook over isolerende en vullende eigenschappen. Het zorgt ervoor dat vuiligheid zoals roet niet meer zichtbaar is. Het heeft een open structuur en is vochtregulerend en ademt. Dit voorkomt vochtig en rottend hout.

Heeft u nog vragen? Timmerfabriek Visser geeft u graag advies. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier of bel naar 075 – 6177 984.