Bel me terug

Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug.

Diverse soorten ramen en raamkozijnen

Er bestaan diverse soorten ramen en raamkozijnen. Welke past het beste bij uw woning en sluit het beste aan op uw wensen? Wij zetten een aantal raamsoorten voor u op een rijtje.

Stolpraam

Dit type raam is afgeleid van de stolpdeuren en hierbij is er geen middenstijl, maar sluiten de ramen in elkaar. Dit komt doordat het ene raam een holle stolplijst heeft en het andere raam een bolle stolplijst. Op deze manier is er dus een grote opening zonder een middenstijl. Er zit ook een nadeel aan, bij het openen kan er niet slechts één raam geopend worden. Stolpramen worden meestal voorzien van een spanjoletsluiting, die bestaat uit een grendel met stangen die in de bovenkant en onderkant worden vergrendelt. Een voordeel van een spanjoletsluiting is dat deze het raam op twee punten vergrendelt.

Valraam

Het valraam heeft een constructie dat aan de onderdorpel vastzit met scharnieren, waardoor het raam bij het openen naar binnen valt. In het geval van een modern valraam zal er een meerpunts-sluiting worden toegepast. Op deze manier kan het raam met een handgreep worden geopend. Meestal is er in dat geval een vaste stand waarop het raam open blijft staan. Bij traditionele valramen wordt er, voor de sluiting van het raam, gebruikt gemaakt van een raamknip. Dit slotje wordt vaak toegepast met een oog, hierdoor kan een hooggeplaatst raam alsnog worden geopend en gesloten met behulp van een raamhaak.

Om het raam in een bepaalde stand open te laten staan wordt gebruik gemaakt van een raamvalijzer. De vaste modellen zijn meestal van staal en zitten vast tussen het raam en het kozijn. Aan het einde van de ijzeren strip zit een haakse bocht die het raam opvangt. Overigens is het mogelijk dat inbrekers bij grotere ramen deze metalen strip van buiten wegduwen. Daarom is het verstandig om bij grotere ramen gebruik te maken van een raamvalschaar.

Draairaam

Dit raam werkt op scharnieren of duimen (een haakvormige nagel of schroef) en kan naar binnen draaiend of naar buiten draaiend zijn. Een voordeel van een naar binnen draaiend raam is dat de scharnieren aan de buitenkant zitten en dus niet zichtbaar zijn. Een ander voordeel is dat het hierbij moeilijker is om in te breken dan bij een naar buiten draaiend raam. Er kan een valbeveiliging worden aangeschaft voor aan de buitenzijde van het raam of een anti-inbraak-rooster.

Draaikiepraam

Dit raam heeft een dubbele functie en kan om twee assen draaien: horizontaal en verticaal. Het kan als een normaal draairaam open worden gedaan, maar kan ook horizontaal naar binnen vallen als een valraam. Er is een bediening dat ervoor zorgt dat het raam niet gelijktijdig kan draaien en kiepen. Een voordeel van het draaikiepraam is dat er ventilatie mogelijk is door de valstand. Een nadeel van het draaikiepraam is dat een hor tegen insecten alleen aan de buitenkant geplaatst kan worden, vanwege het feit dat het raam naar binnen opent.

Tuimel- en taatsramen

Bij een tuimelraam is het raam in het midden bevestigd aan beide kanten. Op deze manier zal bij het openen van het raam de bovenkant van het raam naar binnen kantelen en de onderkant van het raam zal naar buiten kantelen. Een taatsraam is eigenlijk hetzelfde als een tuimelraam alleen gaat het raam in dit geval niet verticaal open, maar juist horizontaal. Bij een taatsraam zitten de scharnieren vaak op een derde van het raam en in sommige gevallen in het midden.

Klapraam

Bij dit type raam zijn de scharnieren aan de bovenzijde aangebracht en klapt deze naar buiten. Het wordt vaak toegepast om een ruimte te ventileren. Dit kan ook tijdens een lichte regenbui, omdat het raam naar boven opendraait.

Schuifraam

Het schuifraam is verdeelt in het bovenste deel en het onderste deel. Hierbij wordt door middel van een contragewicht en een raamkoord de gangbaarheid geregeld. Hierdoor kan het raam gemakkelijker schuiven of juist moeilijker schuiven, zodat deze niet zomaar omlaag valt. Het gedeelte waar de boven- en onderkant elkaar kruisen heet de wisseldorpel.

Visser H-raam

Het Visser H-raam is een specialistisch product van Timmerfabriek Visser. Door middel van een speciale schaarconstructie kantelt het raam door, zodat de buitenkant van binnenuit kan worden gereinigd. Het Visser H-raam heeft twee kierstanden en een uitvalbeveiliging. Verder is het Visser H-raam stormvast en biedt het een uitstekende isolatie. Doordat wij maatwerk leveren kan een Visser H-raam gemakkelijk worden ingepast in moderne en traditionele panden.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van voor uw huis? Timmerfabriek Visser verzorgt diverse houten raamkozijnen en dankzij onze jarenlange vakkennis en ervaring helpen wij u met het maken van de juiste keuze. Neem voor meer informatie contact met ons op via ons contactformulier of bel naar 075-6177984.