Bel me terug

Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug.

Diverse houtsoorten

Er zijn veel verschillende soorten hout die worden gebruikt voor de productie van kozijnen, deuren en trappen. Elke houtsoort heeft weer zijn eigen voor- en nadelen die wij voor u hebben opgesomd.

Iedere houtsoort is onderverdeeld in duurzaamheidsklasse, duurzaamheidsklasse 1 staat voor dat het na 25 jaar nog steeds in goede staat is. Voor de klasse 2 tot en met 5 geldt: 15-25 jaar, 10-15 jaar, 5-10 jaar en minder dan 5 jaar. De hardheid van een houtsoort staat voor de structuur van het hout

Afzelia hout

Deze houtsoort is één van de hardste die er is en is afkomstig uit het tropische gedeelte van Afrika. De Afzelia valt onder duurzaamheidsklasse 1, is een van de duurste houtsoorten en valt onder de categorie hardhout.

Robinia hout

Robinia is een soort dat nauwelijks vocht opneemt en niet rot. Mechanische beschadigingen worden goed verdragen, maar het hout kan na verloop van tijd vergrijzen en de neiging krijgen om krom te trekken. Deze houtsoort behoort tot de duurzaamheidsklasse 1 en is een zachthout.

Merbau hout

Dit is één van de meest gebruikte houtsoorten voor kozijnen. Merbau valt onder de categorie hardhout en behoort tot de duurzaamheidsklasse 2. Bij het verven van deze houtsoort moet het hout eerst worden ontvet. De mogelijkheid is er dat het hout gaat ”bloeden”.

Eiken hout

Eiken is een geliefd houtsoort, vanwege het feit dat deze sterk is en makkelijk te bewerken. Eikenhout is donkerbruin van kleur en heeft een luxe uitstraling. Eikenhout valt onder hardhout en duurzaamheidsklasse 2.

Mahonie hout

Dit houtsoort is van nature roodbruin en is afkomstig uit West-Afrika. Het is een hardhout dat veel wordt gebruikt in de scheepsbouw, maar is ook uiterst geschikt als kozijnmateriaal. Mahonie valt onder duurzaamheidsklasse 2 en 3.

Meranti hout

Meranti hout is hardhout en valt onder duurzaamheidsklasse 2 t/m 4. Meranti hout dient geschilderd te worden om de levensduur te kunnen verlengen.

Lariks hout

Dit houtsoort is een zachthout die in de duurzaamheidsklasse 3 tot 4 valt. De kleur van Lariks verschilt van geelbruin tot roodachtig. Voorboren is noodzakelijk bij Lariks hout omdat deze relatief snel splijt.

Vuren hout

Vuren hout is een zachthout die een witgele kleur bevat tot een bleekbruine kleur. Vuren is één van de goedkopere houtsoorten. Vuren hout heeft een duurzaamheidscategorie 4 en 5 en moet worden goed onderhouden om te voorkomen dat het wordt aangetast.

Grenen hout

Grenen is een zachthout dat onder duurzaamheidsklasse 4 en 5 valt. Deze is in het begin lichtbruin van kleur, maar verandert na verloop van tijd naar een donkerdere tint. Het houtsoort is over het algemeen goedkoper dan de andere houtsoorten, maar moet wel geschilderd worden zodat de levensduur verlengt wordt.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de diverse soorten hout en welk soort u het beste kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel ons via 075 – 617 79 84.