Bel me terug

Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug.

Diverse behandelingen voor hout

Er bestaan diverse behandelingen voor hout, waarmee u het langer mooi kunt houden. Afhankelijk van de duurzaamheid van het hout zal het onbehandeld gaan vergrijzen bij aanraking met zonlicht en water. Om dit te kunnen voorkomen zal het hout eerst moeten worden behandeld, zodat het langer mooi blijft.

Onbehandeld hout

Er zijn houtsoorten die het goed volhouden buiten, zonder enige vorm van behandeling. Dit heeft onder andere te maken met de duurzaamheidsklasse waarin een houtsoort zich bevindt. Zo valt Azobe hout onder duurzaamheidsklasse 1 en blijft het hout tot 25 jaar of langer goed. Deze soort wordt dan ook veel toegepast als fundering en walbeschoeiing. Western Red Cedar is een houtsoort dat valt onder duurzaamheidsklasse 2 en heeft een levensduur van 15 tot 25 jaar. Dit soort hout wordt veel toegepast als gevelbekleding. Houtsoort Lariks Douglas is een houtsoort uit de duurzaamheidsklasse 3 en heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar. Het is een houtsoort dat veel gebruikt wordt voor schuttingen en overkappingen.

Hout behandelen met olie

Olie is zeer geschikt voor de behandeling van diverse soorten hout. De olie is verkrijgbaar in kleur en transparant. Het heeft een natuurlijke matte uitstraling en is sneller aan te brengen dan verf. Ook is olie gemakkelijk bij te werken wanneer er vlekken in komen. Een nadeel van deze behandeling is dat het geen bescherming biedt tegen UV licht. Hierdoor zal het hout vaker behandeld moeten worden.

Hout beitsen

Beits dringt goed door in het te bewerken hout en werkt vochtregulerend. Hierdoor wordt het hout waterafstotend, maar zal het wel blijven ademen. Een voordeel is dat er geen grondlaag gebruikt hoeft te worden, deze beperkt de ademende eigenschap. Beits houdt de structuur van het hout zichtbaar en het biedt uitstekende bescherming tegen weersomstandigheden. Een nadeel van beits is dat het in meerdere lagen aangebracht moet worden en na elke laag dient er weer geschuurd te worden.

Hout lakken

Er zijn meerdere soorten lak op de markt met verschillende toevoegingen. In tegenstelling tot beits trekt lak niet tot minder in het te bewerken hout. In geval van dekkende lakken zal het houtnerf niet meer te voelen of te zien zijn. Er zijn lakken die bescherming bieden tegen UV en door deze bescherming zal het hout zijn kleur behouden. Lak is te verkrijgen in mat, zijdeglans en hoogglans. Het heeft veel minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld olie. Een nadeel van lak is dat het behoorlijk arbeidsintensief is om aan te brengen. Dit komt doordat het, net als beits, na iedere laag opgeschuurd moet worden. Wanneer er krassen op lak komen zijn ze nauwelijks tot niet weg te werken wat ervoor zorgt dat het hout erg lelijk oud kan worden.

Wilt u meer weten over de behandeling van hout en welke behandeling het beste is in uw geval? Neem voor meer informatie contact met ons op via ons contactformulier of bel naar 075 – 6177984.