Bel me terug

Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug.

De werking van hout

Hoe zit dat nu precies met de werking van hout? Hout leeft altijd, uitgewerkt hout bestaat niet. Ook als het goed gedroogd is, het blijft een natuurproduct. Verandering in de luchtvochtigheid kan krimp of uitzetting veroorzaken. Wanneer de lucht het vocht uit het hout onttrekt, krimpt het. En wanneer de lucht vochtiger is, zet het hout juist uit. Iedere houtsoort heeft een andere manier van werken. Dosse gezaagd hout heeft een grotere krimp dan bijvoorbeeld kwartiers gezaagd hout. De lengte van een plank is overigens niet beïnvloedbaar door luchtvochtigheid.

Winter

’s Winters, wanneer de ramen gesloten zijn en de cv aan staat, is de luchtvochtigheid veel lager dan in de zomer, als alles openstaat en het binnenklimaat bijna gelijk is aan buiten. Het hout bereikt ’s winters vaak vochtpercentages die niet verder kunnen dalen. Dit houdt in dat meubels die op winters binnenklimaat gemaakt zijn, kunnen uitzetten door de hogere luchtvochtigheid in de zomer. Het is voor een meubelmaker belangrijk om hier rekening mee te houden en het meubel zo maken dat het hout kan werken.

Dosse en kwartiers gezaagd hout

Droging heeft een verschillend effect op dosse en kwartierse delen. Het verschil tussen dosse en kwartiers hout zit in de zaagwijze. Wanneer dosse hout droogt, heeft dit de neiging om krom te trekken. Het krimpt in de richting van de jaarringen waardoor de plank, die uit de stam gezaagd is, kan gaan schotelen. Kwartiers hout krimpt veel minder in de breedte, dit maakt het geschikter voor de stabiele delen van een meubel.

Goed drogen

De werking van hout kan niet worden tegengehouden, maar wel beperkt worden. Dit betekent dat een meubel, deur of dergelijke van goed gedroogd hout gemaakt moet worden. Tijdens het drogen zijn er heel veel risico’s zoals kleine scheurtjes aan de binnenkant van het hout. Iedere houtsoort heeft een andere manier van drogen.

Timmerfabriek Visser

Bij Timmerfabriek Visser bent u verzekerd van kwalitatief het beste hout. Heeft u vragen over de houtsoorten? Bel naar 075 – 6177 984  of vul ons contactformulier in.