Bel me terug

Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug.

Dakkapel vergunning

Voordat u een dakkapel laat plaatsen is het belangrijk om te weten of u een vergunning nodig heeft. Maar wanneer bent u verplicht om een vergunning aan te vragen en wanneer kunt u vrijuit bouwen?

Voordat u een dakkapel laat plaatsen is het belangrijk om te weten of u een vergunning nodig heeft. Maar wanneer bent u verplicht om een vergunning aan te vragen en wanneer kunt u vrijuit bouwen?

Heb ik een vergunning nodig?

In lang niet alle gevallen is er een vergunning nodig om een aanbouw in de vorm van een dakkapel te realiseren. Vaak wordt er gezegd dat aan de achterzijde zonder vergunning gebouwd kan worden. Helaas is dit in de praktijk niet altijd juist.

U heeft altijd een vergunning nodig wanneer u:

  • een dakkapel deelt met de buren
  • over de nok heen bouwt of de nok verhoogt
  • de dakkapel hoger is dan 175cm
  • de dakkapel breder is dan de totale breedte van de woning min 1 meter

Veel voorkomende fouten

De meest voorkomende fouten bij het plaatsen van een dakkapel zonder vergunning zijn als volgt:

Isolatiewaarde negeren
Vergunningvrij bouwen betekent niet dat er niet aan regels gedacht hoeft te worden. Elk bouwwerk dient te voldoen aan het Bouwbesluit 2012 en het Burenrecht uit het BW. De meeste fouten worden gemaakt bij de vereisten normen voor de isolatiewaarde. Vaak zijn de nieuwe vereiste voor isolatie strenger dan de isolatie binnen uw woning

50 cm van de buren af
Bij een uitbouw mag u niet binnen 50 cm van de woning van de buren uitkomen. Men gaat in dit geval uit van het hart van de scheidingsmuur. Vanaf de binnenkant komt dit dus uit op zo´n 40 cm. De eis om minimaal 50 centimeter en maximaal 100 centimeter uit de dakvoet te bouwen wordt vaak verkeerd begrepen. De meest voorkomende “fout” is dat de dakkapel te hoog geplaatst wordt.

Nokhoogte
De dakkapel moet, gemeten van het bovenste punt, minimaal 50 cm onder de nok geplaatst worden. U moet dus minimaal 2 dakpannen onder de nok zitten om zonder vergunning te mogen bouwen. Dit geldt zowel voor de voor-, zij- als achterkant van de woning.

Meer weten?

Vraag u zich na het lezen van dit bericht nog af of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van een dakkapel bij uw woning of heeft andere vragen met betrekking tot timmerwerk? Neem dan contact met ons op door gebruik te maken van het contactformulier of door te bellen naar 075 6177 984.