Bel me terug

Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug.

Bouwen met houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een oude bouwmethode, waarbij er als eerst een houten draagconstructie of frame wordt gebruikt voor een bouwproject. Deze methode wordt veel toegepast in gebieden waar veel hout beschikbaar is.

Oorsprong van houtskeletbouw

Sinds de middeleeuwen is in Midden-Europa en op de Britse eilanden houtskeletbouw de belangrijkste bouwmethode voor woonhuizen. In Nederland was skeletbouw erg populair in gebieden waar de bodem van de grond weinig draagkracht had zoals bijvoorbeeld in de Zaanstreek. Houtskeletbouw is een hoogwaardige prefab methode. Het is een methode waarmee je relatief snel een duurzame en betaalbare woning kunt bouwen.

Met de constructie worden de wanden, verdiepingsvloeren en dak bedoeld. Deze constructies bestaan volledig uit hout en worden gevuld met isolatiemateriaal en aan de buitenkant met vochtregulerende folie. Om het steviger te maken worden er osb-late en gipsplaten op gemonteerd.

Voor- en nadelen

Houtskeletbouw kent voor- en nadelen die we hieronder op een rijtje hebben gezet.

Voordelen:

  • Deze techniek van bouwen is relatief goedkoop, snel in elkaar gezet en het is duurzaam bij de juiste keuze van hout.
  • Houtbouw is erg goed isolerend, energiezuinig en milieuvriendelijk.
  • Het hout kan met verschillende soorten chemicaliën behandelt worden, zoals natriumsilicaat. Deze chemische stof zorgt voor twee voordelen. Het voorkomt dat insecten het hout zullen indringen en het heeft vlamvertragende eigenschappen, wat handig is voor een woning van hout.
  • Houtskeletbouw-woningen zijn sneller opgewarmd en houden warmte langer vast.
  • De geluidsisolatie is zeer goed.

Nadelen:

  • Een nadeel kan vocht zijn, wanneer er vocht in het hout zit en het gaat vriezen zet het uit waardoor het hout kan gaan splitsen. Een oplossing hiervoor is om het hout een behandeling te geven die deze waterdicht maakt.
  • Ook kan houtworm een probleem gaan vormen. Deze insecten zijn een van de belangrijkste oorzaken van schade aan houten woningen. Ze houden ervan om het hout te eten en de binnenkant van grote houten skeletten zijn vaak warm wat een perfecte plek is voor insecten.

Wilt u weten wat Timmerfabriek Visser voor u kan betekenen op het gebied van houtskeletbouw? Neem contact met ons op via ons contactformulier of bel naar 075 – 6175 79 84.