Bel me terug

Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug.

Bewerkingen van hout

Hout is op veel manieren te bewerken. Alle bewerkingen hebben een andere toepassing en vaak ook een volledig andere uitstraling. Daardoor kunt u met houtbewerking eindeloos variëren. Het meeste hout dat wordt gebruikt is op de een of andere manier bewerkt. Bent u benieuwd naar de verschillende soorten houtbewerking en de toepassingen waarbij het gebruikt wordt? Dat leggen wij u graag uit.

Hout is op veel manieren te bewerken. Alle bewerkingen hebben een andere toepassing en vaak ook een volledig andere uitstraling. Daardoor kunt u met houtbewerking eindeloos variëren. Het meeste hout dat wordt gebruikt is op de een of andere manier bewerkt. Bent u benieuwd naar de verschillende soorten houtbewerking en de toepassingen waarbij het gebruikt wordt? Dat leggen wij u graag uit.

Boren
Boren is een bekende bewerking voor hout. Er wordt een gaatje of gat geboord door het hout heen. Dit doen we vaak om iets te bevestigen aan het geboorde hout.

Borstelen
Door het hout te borstelen word het heel glad. Het werkt eigenlijk net als schuurpapier, ook hier worden de oppervlakte haartjes af getopt en dat voelt dan gladder aan.

Brandwerend
Het hout brandwerend bewerken zorgt ervoor dat het veel meer brandbestendig is. Als er dus een brand uitbreekt zal het vuur zich minder snel verspreiden omdat het hout brandwerend is, hierdoor blijft de schade vaak beperkt.

Drogen
Hout dat wij gebruiken is altijd gedroogd en bezit nog precies het juiste vochtpercentage. Maar ook ongedroogd hout wordt soms gebruikt. Er zijn speciale droogruimtes waar het hout (nadat het geklimatiseerd is in de buitenlucht) wordt gedroogd. Ongedroogd hout heeft de neiging nog scheef te trekken of te vervormen, gedroogd hout behoudt de vorm waarin het gezaagd en bewerkt is.

Frezen
Het hout bewerken doormiddel van frezen zorgt ervoor het materiaal door een roterend gereedschap wordt afgeslepen. Er zijn veel soorten frezen en die zijn allemaal mogelijk met de machine. Ook kunststof en andere materialen kunnen gefreesd worden. Er ontstaat een patroon in het hout, bijvoorbeeld voor de sier.

Gronden
Bij het gronden bedoelen we het aanbrengen van een grond- of laklaag. Dit kan een enkelzijdige grondlaag zijn maar ook een volledig afgewerkt eindproduct. Vaak is dit in een kleur, maar het kan ook een kleurloze lak zijn bijvoorbeeld.

Lijmen
Ook kunnen wij hout leveren dat met lijm bewerkt is. De lijm bevestigt meerdere houten delen aan elkaar waardoor een nieuw geheel ontstaat. De lijm is waterbestendig en niet te zien. Ook kantenlijmen is mogelijk.

Ommantelen
Wij kunnen ook aftimmerhout en lijstwerk leveren met een folie. De folie is meestal in de kleur wit. De folie zorgt ervoor dat het hout of ander materiaal dat er onder zit, beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf en gemakkelijk schoon te houden is.

Prefabriceren
Prefabriceren is eigenlijk het maken van prefab-producten. Onder prefab-producten vallen meterkasten, leiding kokers, kast- en plafondsystemen. Doordat ze door machines gemaakt worden zijn ze altijd op maat en van de juiste kwaliteit.

Schaven
Het schaven van hout heeft hetzelfde effect als borstelen alleen zorgt schaven voor meer zachtheid. Schaven kan ook ervoor zorgen dat het hout dunner of korter wordt.

Schuren
Iedereen kent deze manier van bewerken wel, schuren is het gladschuren van hout. Schuren gebeurt vaak voordat er geschilderd gaat worden, de kant waar heen geschuurd wordt is van groot belang. Schuren met de nerven mee zorgt ervoor dat er geen lelijke krassen achter blijven.

Slijpen
Slijpen wordt vaak toegepast als er een stuk van het materiaal af moet. Ook kan het gebruikt worden om iets glad te maken of om een oppervlakte gelijk te krijgen.

Vingerlassen
Tot slot bestaat er ook de bewerking vingerlassen. Vingerlassen is het verlijmen van volhout, hierdoor kunnen we balken leveren van oneindig lange lengte. Het zorgt voor sterkere en kaasrecht hout, geen gebrek aan spanningen in het hout en er is geen restafval.

Bent u benieuwd naar de verschillende soorten houtbewerking en de toepassingen ervan? Neem vooral contact met ons op doormiddel van ons contactformulier of u bel 075 – 6177 984.