Tochtende kozijnen, wat nu?

Warmteverlies is vaak te wijten aan tochtende deur- en raamkozijnen. Is uw energieverbruik flink gestegen of wilt u besparen op energiekosten? Dan is het wellicht een goed idee om uw kozijnen te isoleren.

Hoe weet ik dat het tocht in huis?

U kunt eenvoudig testen of uw kozijnen wind doorlaten. Houdt uw hand of een brandende kaars voor de sponningen van het kozijn om te zien of er wind doorheen komt. Wanneer u de wind tegen uw hand voelt, of de vlam van de kaars beweegt, dan tocht het.

Oorzaken van tocht

De meest voorkomende oorzaak van tocht is een raamkozijn met enkelvoudig glas. Alle nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig voorzien van dubbel gas, maar wanneer u een oudere woning heeft dan is de kans aanwezig dat er slechts een enkele glas laag in het kozijn zit. Ook kan het zijn dat u wel dubbel glas heeft, maar dat er ergens een lek zit waar vocht en tocht doorheen komen. Wellicht is het hout in uw kozijn gaan werken en is er een kier ontstaan. Ook houtrot zorgt voor tocht wanneer er door het rottingsproces gaatjes in het kozijn komen.

Oplossingen voor tocht

U heeft tocht geconstateerd in uw kozijnen en vraagt zich nu waarschijnlijk af hoe dit opgelost kan worden? De oplossing is afhankelijk van de oorzaak. Is er een klein kiertje ontstaan, dan kunt u deze gemakkelijk dicht maken door er een tochtstrip voor te bevestigen. Verschillende soorten tochtwering vindt u in elke bouwmarkt.

Kozijnen vervangen

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij houtrot, is een nieuw kozijn aan te raden. Timmerfabriek Visser is gespecialiseerd in het plaatsen van duurzame hardhouten kozijnen die beschermd zijn tegen alle weersinvloeden. Neem voor advies of bij vragen vrijblijvend contact met ons op via 075 61 77 984 of vul ons contactformulier in.

Terug naar overzicht
Onze klanten