Maak uw kozijnen winterproef

Houten kozijnen en deuren hebben onderhoud nodig. Eens in de zoveel tijd moeten ze worden opgeknapt en geschilderd om ze tegen de weersinvloeden te beschermen. Goed onderhouden kozijnen gaan langer mee!

Winterschilder

Misschien kies je er voor om deze klus uit te besteden. Dat komt mooi uit, want een winterschilder rekent van november tot en met maart minder kosten. Ze hanteren kortingen van 10% tot wel 30%. De kwaliteit gaat er zeker niet van achteruit omdat er speciale verf gebruikt wordt voor lage temperaturen.

Doe het zelf in 6 stappen

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag. Lees snel verder hoe je dat het beste aan kunt pakken.

1: Repareer de ondergrond
Controleer of er houtrot aanwezig is. Als er sprake is van houtrot, snij dit dan weg en vul het gat op met nieuw hout en een vulmiddel. Als u dit niet zou doen en u schildert er overheen, breidt het houtrot zich nog sneller uit.

2: Verwijder de oude verflaag
Ziet u in een groot deel van het oppervlak van de oude verflaag barsten, blaasjes en verkleuring? Dan kunt u het beste de oude verflaag verwijderen. U kunt dit op meerdere manieren doen:
- Afbranden: u gebruikt een brander om de oude verflaag weg te branden. De verf verschroeit door de hete lucht en kan er met een krabber af worden gehaald.
- Afbijten: smeer een afbijtmiddel over de verf en laat het intrekken. De verf laat dan los en kan met een krabber verwijderd worden.

3: Ontvetten
Ontvet voordat u gaat schuren al het houtwerk. U kunt dit het beste doen met een goede verfreiniger. Ontvet niet pas na het schuren, u schuurt daarmee het vet dieper in het materiaal.

4: Schuren
Schuur vervolgens alle houten oppervlakken. Omdat het oppervlak ruwer wordt heeft verf meer grip en hecht daarom beter. Maak daarna alles stofvrij.

5: Grondverven
Onbehandeld of kaal geschuurd hout moet behandeld worden met een grondverf. Daarmee worden kleine oneffenheden opgevuld en krijgt u een gladder resultaat. Roer de grondverf goed door voordat u gaat grondverven en zorg ervoor dat alles waar geen verf op mag komen goed afgedekt is en plak de ramen af met schilderstape.

6: Schilderen
Als de grondverf overschilderbaar is , kunt u gaan schilderen. Zorg ervoor dat u de verf goed roert met een schoon roerstokje. Werk van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Laat de verf drogen en breng zo nodig een tweede laag aan. Schuur voordat u de tweede laag aanbrengt nog licht op en maak alles weer stofvrij.

Het schilderen van kozijnen en deuren is een grote klus. Neem er de tijd voor, dat levert het beste resultaat op. Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over onze houtproducten? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel naar 075 – 617 579 84.

Terug naar overzicht
Onze klanten