Houten trap mooi houden

Een houten trap is een echte blikvanger in het huis! Maar hout is een natuurlijk materiaal en na verloop van tijd begint da trap dan toch echt te slijten. Het is dan ook belangrijk om uw trap goed te onderhouden, zodat deze in goede staat blijft. Maar hoe doet u dat? Wij leggen het uit!

Onderhoud

Een beetje stof of vuil op de trap is gemakkelijk schoon te maken met een droge of lichtvochtige doek. Maak de doek absoluut niet te nat! Hout zet namelijk uit wanneer water intrekt.

Uw trap goed onderhouden is belangrijk maar dat betekent absoluut niet dat u uw houten trap moet schrobben. Laat de schuursponzen achterwege want die maken alleen maar krassen op het hout.

Trap vernissen of oliën

Een andere methode om uw trapschoon te beschermen, is het gebruik van olie. Maar kan u dan beter vernissen of oliën? Het verschil is dat vernis bovenop het hout ligt, terwijl olie in het hout dringt. Olie beschermt het hout minder goed dan vernis. Kiest u dus voor olie? Dan moet u uw trap iets vaker onderhouden.

Ook zorgt olie ervoor dat de kleur van het hout iets warmer wordt. Dit komt doordat de olie in het hout trekt. Vernis geeft daarentegen een mat, hoogglanzend of satijn finish. Afhankelijk van wat u kiest.

Beitsen

Beits dringt nog dieper door dan olie of vernis. Na droging legt de beits een film over het hout en de structuur van het hout en de structuur van het hout blijft behouden. Vaak wordt er gekozen voor een transparante beits om de natuurlijke uitstraling zoveel mogelijk te bewaren, maar er zijn ook beitsen in verschillende kleuren beschikbaar. Bijna elk houtsoort kan behandeld worden met beits.

Controleren

Meestal wordt een trap opgelopen en wordt daar niet bij nagedacht. Neem uzelf nou eens voor om uw trap iets beter te bekijken. Hoe is het gesteld met uw houten trap? Merkt u een paar versleten treden op? Is uw trap erg stoffig? Dan is het misschien tijd voor een grote onderhoudsbeurt of een traprenovatie.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over hoe u uw houten trap mooi houdt of bent u geïnteresseerd in een houten rap? Neem dan contact op met Timmerfabriek Visser via het contactformulier of bel naar 075 – 6177984.

Terug naar overzicht
Onze klanten