Een boerendeur

De boerendeur staat bij velen ook wel bekend als duodeur of dubbele deur. Het betreft in bijna alle gevallen een buitendeur. De boerendeur bestaat uit twee delen, een onder en een bovenkant. De bovenste helft van de deur kan afzonderlijk, maar ook tegelijk met de onderdeur geopend worden. De boerendeur komt aan zijn naam omdat dit type deur vooral voorkomt bij (oudere) boerderijen. Het type deur is typisch Hollands.

 

Functie

Dankzij het ontwerp kunnen boerderijbewoners de onderste helft van de deur gesloten houden terwijl de bovenkant geopend is. Dit heeft meerdere voordelen. De woning kan gelucht worden zonder dat er schapen, varkens, andere dieren of vuil naar binnen komt. Functioneel is een boerendeur te vergelijken met een deur waar een raam in zit. Het enige verschil is dat de complete bovenkant van de deur opengeklapt kan worden.

De bovendeur kan met één of meerdere haken of grendels aan de onderdeur of het kozijn vast worden gemaakt. De onderdeur opent en sluit met op de zelfde wijze als normale deuren. Tegenwoordig wordt de boerendeur niet meer alleen op boerderijen toegepast, maar ook op gewone woonhuizen. Dit geeft de woning een bijzondere en leuke uitstraling.

 

Bevestigen

Het is niet mogelijk de onderdeur te openen terwijl de bovendeur dicht blijft. De deur zit middels een aantal pennen met de boven en onderkant aan elkaar vast. Voor het ophangen van een boerendeur zijn speciale scharnieren en slotgaten nodig.

 

Timmerfabriek ontwerpt en produceert elk soort deur en kozijn voor nieuwe en oude woningen. Wij zijn experts in houtbewerken en hebben een passie voor het vak. Wilt u meer weten over boerendeuren of ander timmerwerk? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel ons via 075 – 61 77 984.

Terug naar overzicht
Onze klanten