Bel me terug

Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug.

Duurzamer en hoogwaardiger hout door ‘wateren’ van stammen.

Vrijdag 24 maart begint er een proef met 17 grove dennen van 5 tot 10 meter lang. Staatsbosbeheer en het waterschap Vechtstromen zullen de stammen in een zijarm van de Vecht leggen, waar ze een jaar lang blijven liggen. Het wateren van hout is al een oude techniek. Door de komst van moderne, meer milieubelastende technieken, is de methode in de vergetelheid geraakt. Omdat wateren veel voordelen heeft, wordt deze techniek nu nieuw leven ingeblazen.

De voordelen

De sappen in de stam worden er door het stromende water uitgespoeld. Hierdoor hebben schimmels en bacteriën nauwelijks tot geen kans om het hout aan te tasten. Het hout wordt daardoor duurzamer, is makkelijker te zagen en te bewerken en ook zal het minder gaan scheuren en krimpen. Balken en planken gezaagd van gewaterd hout blijven dus rechter.

Bovendien wordt door het wateren het verschil tussen kern- en spinthout verminderd, waardoor er meer rendement uit een stam kan worden gehaald. De techniek levert daarnaast goede mogelijkheden voor de regulering van het houtaanbod, omdat er ook buiten de oogstperiode hout beschikbaar is.

Veiling

De stammen worden uiteindelijk op de jaarlijkse Nederlandse Rondhoutveiling verkocht. Afhankelijk van het resultaat van de kwaliteit en de vraag naar het bewaterde hout wordt besloten of Staatsbosbeheer de methode verder gaat ontwikkelen.

Geen verspilling

De takken en toppen van de bomen, die niet bruikbaar zijn voor de meubelindustrie, gaan niet zomaar door de hakselaar. Het waterschap Vechtstromen gaat dit even verderop in de rivier gebruiken om het leefgebied van vissen en waterdieren te verbeteren. Uiteindelijk zal de flora en fauna, die oorspronkelijk in en om de rivier thuishoren, zich weer herstellen.