Deur afhangen

Deuren afhangen is geen moeilijke klus, maar het moet wel goed gebeuren. In dit nieuwsbericht leggen we kort uit hoe u netjes een deur afhangt.

Deur passend maken

Meet het kozijn op door de maten te nemen van het kozijnsponninggedeelte waar de deur invalt. Voor de breedtemaat trekt u ongeveer 5 millimeter van de gemeten maat af.

Stomp of opdek?

Let bij het kopen van een deur erop dat u niet de verkeerde aanschaft. Er is een verschil tussen stompe deuren en opdekdeuren. Bij opdekdeuren leunt de deur als het ware tegen het kozijn aan. Een stompe deur valt de complete deur in het kozijn. U kunt aan het kozijn zien welke deur u nodig heeft.

Kozijn

Voor het afhangen van een deur is de staat van het kozijn op z’n minst net zo belangrijk als de staat van de deur. Bij oudere kozijnen kan het heel lastig zijn om een deur af te hangen omdat de hoeken niet meer recht staan. Soms is het niet mogelijk om de deur in een verzakte kozijn te hangen. Door de muur flink bij te schaven is hij vaak passend te maken.

Soms komen mensen tijdens het afhangen er achter dat het kozijn verrot is. In dit geval is het altijd nodig om het kozijn te vervangen. Doet u dit niet, zal de deur binnen korte tijd speling krijgen en schade oplopen.

Deurmaat

De maat van een deur bepalen is echt pas en meet werk. De maten moeten op de millimeters kloppen om de deur juist af te hangen.

  • Meet links en rechts de hoogte van de sponning
  • Bepaal of er een stofdorpel komt
  • Meet de breedte van de deur op drie punten op; boven, midden en onder
  • Bepaal welk soort scharnier gebruikt gaat worden

Meer weten?
Bent u benieuwd naar hoe Timmerfabriek Visser u van dienst kan zijn bij het maken en plaatsen van deuren of bij ander timmerwerk? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 075 – 61 77 984.

Terug naar overzicht
Onze klanten