Bouwen met hout

De laatste tijd wordt er steeds meer gebouwd met hout. Tien procent van de nieuwbouw die nu wordt gebouwd wordt gebouwd met een houtconstructie. Ook het aantal renovaties met hout wordt steeds groter. Er bestaan in de houtbouw verschillende soorten constructies.

 

Houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een bouwmanier dat afkomstig is vanuit de Vereinigde Staten. Het staat bekend om de kaders van horizontale en verticale lattenwerk. Dat bepaalt de structuur van het gebouw.

 

Paal/balkensysteem

Dit is een methode die veel wordt toegepast bij grote gebouwen of industriële gebouwen. Er wordt bij deze constructie gebouwd volgens een geraamte met grote kaders gevormd door palen en balken die verticaal en horizontaal staan. Bij deze manier wordt er gebruik gemaakt van extra dikke palen en balken omdat ze veel belast worden.

 

Massieve houtbouw

Deze bouwmanier wordt vooral toegepast bij vakantiehuisje of bungalows, bijna heel het huis of gebouw wordt gemaakt uit hout. Dit geldt niet alleen voor de kaders maar ook voor de muren, wanden, daken enzovoort.

 

Cross Laminated Timber

Cross Laminated Timber ook wel CLT genoemd, bestaat uit verschillende platen hout die kruislings aan elkaar gelijmd zijn. Dit wordt in meerdere lagen gedaan. Dit zorgt ervoor dat de lagen samen een sterke plaat vormen. Deze platen worden weer gebruikt in de bouw van een huis of gebouw.

 

Houtstapelbouw

Bij houtstapelbouw wordt het hout, de naam zegt het al, opgestapeld. Deze manier wordt bijvoorbeeld toegepast bij een blokhut. Houten verticale balken worden gestapeld in een tand-groefsysteem zodat ze in elkaar blijven en zo vormen ze de wanden van een gebouw/woning.

 

Voordelen van bouwen met hout

Bouwen met hout heeft verschillende voordelen. Een aantal daarvan zijn:

  • Snelle bouwmethode
  • Ecologische bouwmateriaal
  • Duurzaam
  • Hout isoleert goed
  • Scoort goed op het vlak van luchtdichtheid. 

Wilt u meer weten over bouwen met hout of wilt u advies over bouwen met hout door een gespecialiseerde timmerfabriek? Neem dan contact met ons op door gebruik te maken van het contactformulier of door te bellen naar 075 6177 984.

Terug naar overzicht
Onze klanten