Huis boktor-vrij maken

Wat als uw woning last heeft van ongedierte als boktor? Vooral woningen in landelijk gebied kunnen hier nogal eens last van hebben. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor uw woning. U doet er dan ook verstandig aan uw woning boktorvrij te maken. 

Wat is boktor?

De boktor is een, zoals de naam al zegt, een tor; een insectje van 1 tot 2,5 cm lang. Boktor staat ook wel bekend als de houtworm, wat eigenlijk de verzamelnaam is voor alle in hout levende larven.
Zo onschuldig als een torretje klinkt, zo bedreigend kan de boktor voor het hout in uw woning zijn. Larven van de boktor voeden zich namelijk met hout in uw woning. Naast dat dit ontsierend kan zijn, kan een huis dat last heeft van boktor zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen, bijvoorbeeld wanneer steunbalken worden aangetast.

Boktor herkennen

U weet dat u last heeft van boktor in het hout van uw woning wanneer u kleine ovale gaatjes van 6-9 mm groot in het houtoppervlak aantreft. Zou u het hout doorzagen, dan treft u een gangenstelsel – de zogenaamde ‘boorgangen’- aan. Dit komt door de larven van de boktor, die uit eitjes kruipen die door de boktor in spleten en kieren van het hout zijn gelegd.

Boktor voorkomen

Om te beginnen is het, onder het mom ‘beter voorkomen dan genezen’, belangrijk hout te behandelen om de kans op de ongenode gast boktor te verkleinen. De boktor ‘hapt’ namelijk minder makkelijk behandeld dan onbehandeld hout weg.

Professionele boktorbestrijding

Wat u zal helpen uw woning boktor-vrij te maken voor de verkoop is het inschakelen van een professioneel bedrijf in ongediertebestrijding. Zij hebben jarenlange ervaring en kunnen u precies vertellen wat u in uw situatie best kunt doen. In het algemeen betekent dit dat zij onder hoge druk een bestrijdingsmiddel in de boorgangen zullen injecteren. Hierdoor zullen alle aanwezige houtaantasters bestreden worden.

Zelf boktor bestrijden

Liever zelf doen? Via de betere ongediertebestrijdingswinkels kunt u een doe-het-zelfpakket met onder andere hoge drukspuit aanschaffen, waarmee u zelf de boktor aanpakt. Het werkzame middel waarmee u dit doet is permethrin. Let op: u werkt hiermee met een chemisch middel, dat bij verkeerd gebruik schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Gebruik daarom altijd het meegeleverde gezichtsmasker.

Ook uw huis boktor-vrij maken?

Boktor kan altijd terugkomen, maar door de juiste behandeling en gebruik van de juiste materialen beperkt u deze kans tot een minimum. Wilt u meer weten over het behandelen èn voorkomen van boktor? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of door te bellen naar 075 – 61 77 984.

Terug naar overzicht
Onze klanten